بزرگنمايي:
پیام آذری - محمد حسین عابدی، ؛ قطعی برق و ناترازی انرژی در سال های اخیر به خصوص بر کشاورزان فشارهای مستمری وارد کرده است قشری که به عقیده نمایندگانشان اگر تریبون و قدرت داشتند هرگز با آنها این چنین برخورد نمی شد.
از سوی دیگر دولت عقیده دارد که قطعی برق فقط برای کشاورزان نیست و برای صنایع و خانگی هم اعمال می شود اما آنچه دولت نمی بیند این است که محصول سیمان بعد از قطعی برق دو تا سه برابر گران تر می شود اما آیا گندم و انگور هم با قطعی برق سه برابر گرانتر می شوند؟ با محمد حسین خنکال دبیرخانه کشاورز و مسئول بنیاد گندم کاران استان سمنان به گفتگو نشستیم او خود پیشکسوت عرصه تولید کشاورزی نیز است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
* بهانه این مصاحبه جلسه شما در اتاق بازرگانی استان سمنان بود بگویید که در آن نشست چه چیزهایی را مطرح کردید؟ و مطالبه اصلی کشاورزان چیست؟
طبق ماده 25 قانون بهبود مستمر کسب و کار مصوب سال 90 قطع برق چاه ها خلاف قانون است و اگر چنانچه دولت قصد دارد برق چاه ها را به هر دلیلی قطع کند باید این اتفاق با اطلاع کشاورزان و اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی رخ دهد و حتی اگر خسارتی برای بخش کشاورزی پیش بیاید آن را جبران کنند اما متاسفانه از دولت قبل که قطعی برق ها شروع شد و روزانه پنج ساعت یا هفته ای دو روز برق چاه ها آن هم در تابستان قطع می شد تا امروز کشاورزان از این بابت متضرر شده اند.
امروز یک پمپ آب ساده 400 میلیون تومان هزینه دارد و یک کشاورز برای ریزش چاه خود باید دو الی سه میلیارد تومان هزینه کند
کشاورزان به واسطه قناعت و صبوری که دارند، شرایط را تحمل کردند اما این صبر به آنجا رسیده که حالا در زمستان هم شاهد قطعی برق چاه های کشاورزی هستیم این قطعی علاوه بر خسارات جبران ناپذیر وارد می کند، چرخه کشاورزی را هم مختل خواهد کرد.
امروز یک پمپ آب ساده 400 میلیون تومان هزینه دارد و یک کشاورز برای ریزش چاه خود باید دو الی سه میلیارد تومان هزینه کند و این علاوه بر پروسه اداری طاقت فرسای سازمان آب و امور آب و ... برای جابجایی یک چاه است در نتیجه کشاورز یکسال زراعی را کامل از دست می دهد اما کسی به این مسائل توجهی ندارد.
در وزارت جهاد کشاورزی چندی قبل بحث استمرار خودکفایی گندم مطرح شد و وزارتخانه تاکید دارد همانطور که در سال زراعی قبل شاهد خودکفایی تولید گندم بودیم امسال هم این اتفاق رخ دهد اما امسال وزارت نیرو در نخستین روزهای کشت گندم چاه ها را خاموش کرد یعنی همین هفته اول که مهمترین زمان کشت گندم است، کشاورز ما با مشکل روبرو شد حال سوال اینجا است که چطور می خواهیم امسال خودکفایی داشته باشیم؟
* دولت کمبود برق را مطرح میکند پاسخ شما چیست؟
کارشناسان وزارت نیرو و اداره برق متوجه نیستند که کشاورز چه می گوید از سوی دیگر اکثر کشاورزی استان سمنان به صورت سنتی آبیاری می شود لذا کشاورز اگر به کلوخ آب اول کشت گندم خود نرسد باید چه کار کند؟ در چاه هایی که اگر کشاورز نوبت خود را برداشت نکند باید 20 روز صبر کند، یک کشاورز با قطعی برق چاه ها باید چه کند؟
اگر کمبود برق است چرا روشنایی های شهر کم نمی شود ؟ در شهرک صنعتی کارخانه هایی که فقط دیوار دارند پروژکتور های پرنوری را شبانه روز روشن نگه می دارند یا پارک ها و معابری هستند که همه لامپ های آنها روشن است چرا با اینها برخورد نمی شود و به کشاورز که تولید کننده است، فشار وارد می شود؟
امروز شاهد شرایطی هستیم که یک کارخانه با 15 نیرو اعلام می کند که اگر برق کارخانه من قطع شود، من کار را تعطیل می کنم بلافاصله اداره برق ورود می کند چرا این اتفاق برای بخش کشاورزی رخ نمی دهد؟ مگر این هم بخش تولیدی نیست؟ مسئولان اداره برق فکر نمی کنند که از زمین های زراعی خانواده های زیادی در حال ارتزاق هستند و این با کارخانه چه فرقی دارد؟
متاسفانه به دلیل اینکه ما در بخش کشاورزی چندان منسجم نیستیم و رسانه نداریم نتوانسته ایم حرف خود را بزنیم و اداره برق و دولت از این شرایط سوء استفاده کرده است. امروز مگر زمان یخ آب باغات از پسته و زردآلود و آب گندم و ... نیست؟ چرا چاه ها خاموش می شود؟
* اما برخی می گویند الان زمستان است و نیاز به آب شاید وجود نداشته باشد
اصطلاحی در کشاورزی وجود دارد که می گوید همه محصول بعد از عید به بخ آب چله بستگی دارد اما وقتی 10 ساعت برق چاه ها و دو ساعت هم برق روستاها قطع می شود عملاً ما 12 ساعت آب نداریم از طرف دیگر اگر بابت همین خاموشی ها چاه ریزش کند چه کسی جوابگوی کشاورز است؟ اگر این روند پیش بیاید کشاورزان واقعاً راهکار دیگری برای بروز اعتراض خود نمی بینند.
قیمت محصولی مانند سیمان با قطعی برق دو برابر رشد کرد ولی محصول گندم و انگوری که آب نخورد هم دو برابر رشد می کند؟
موتورهای برق چاه ها برای راه اندازی اولیه ولتاژ بسیار زیادی برق را استفاده می کنند و در مرحله دوم نیز زور زیادی بر مدار می آورند تا به تناوب برسند و آب را به سطح بیاورند لذا قطع و وصل کردن برق چاه های کشاورزی اتفاقاً بی فایده است زیرا همان میزانی که در خاموشی صرفه جویی شده با دو بار روشن و خاموش شدن پمپ جبران می شود و یعنی در واقع خاموشی رخ نداده است! لذا کسی به این مسائل فکر نمی کند.
کشاورزان سه ماه تابستان را تحمل کردند به امید اینکه پاییز وضعیت بهتر شود اما تابستان بلایی بر سر کشاورزان آمد که تا مدت ها نتوانستند خسارات را جبران کنند امید کشاورزان در پاییز هم نا امید شد زیرا قطعی ها ادامه داشت و نگذاشتند که کشاورز گندم بکارد الان زمستان هم قطعی وجود دارد!
* دولت میگوید که برق صنعت هم قطع میکند فقط این موضوع برای کشاورزی نیست
اداره برق همیشه می گوید که برق صنایع هم قطع کرده است و این را مدام بر سر کشاورزان می کوید در صورتی که این موضوع را دیگر لحاظ نمی کنند که قیمت محصولی مانند سیمان با قطعی برق دو برابر رشد کرد ولی محصول انگوری که آب نخورد هم دو برابر رشد می کند؟ کارخانه سیمان شاهرود از زمان قطعی برق قیمت محصولاتش دو تا سه برابر شد و سیمان به یکباره به یک و نیم میلیون تومان رسید اما کشاورزی چطور؟ امسال گندم 17 درصد نسبت به سال قبل رشد قیمت داشته در صورتی که کرایه حمل و نقل همین گندم امسال 45 درصد افزایش داشته است.
امروز که وضعیت بهتر شده و شاهد هستیم که برق خانگی و صنایع کمتر قطع می شود باز همچنین کشاورزی با قطعی های مستمر روبرو است رئیس جمهور صحبت اداره ای ها و صنایع و خانگی و ... می کند اما صحبت از کشاورزی نمی کند کشاورز باید نان سفره مردم را تعیین کند اما در هیچ معادله ای هم جایی نداشته باشد.
* آیا جلساتی که می گذارند با اطلاع کشاورزان است؟
از سوی مسئولان بیان می شود که با وزارت جهاد کشاورزی جلساتی گذاشته می شود اما حقیقت این است که وزارتخانه ریل گذار است و سیاست ها را تعیین می کند این تشکل های کشاورزی هستند که درد کشاورز را می دانند و باید با آنها جلسه گذاشته شود. ما از مسئولان خواسته ایم که تشکل ها را نیز در نشست ها دعوت کنند تا ما درد کشاورزان را به مسئولان بالادستی انتقال دهیم.
مسئولان می گویند که ما تولید برق را افزایش می دهیم اما سوال اینجا است که این موضوع آیا چیزی را بر سر سفره زن و بچه کشاورز اضافه می کند یا خیر؟ زیرا چاه های کشاورزی محدود شده و مشخص هستند در نتیجه چاه کشاورزی اضافه نمی شود بلکه روز به روز کمتر هم می شود. اینجا دو چیز در حال افزایش است نخست منازل مسکونی و دوم صنعت؛ در نتیجه افزایش انرژی هم احتمالاً صرف این دو موضوع شده و بازهم کشاورز نفعی نمی برد.
مسئولان بعد از سال ها تازه به فکر انرژی خورشیدی افتاده اند این اتفاق چرا زودتر رخ نداد؟
نهضت ملی مسکن و صنایع و ... روز به روز در حال افزایش هستند و دولت باید برق آنها را هم تامین کند این در حالی است که چاه کشاورزی افزایش نمی یابد از طرف دیگر خانه کشاورز و کشاورزان در موضوع نصب کنتورهای هوشمند با دولت خیلی همکاری کرد اما حالا که به مشکل برخورده ایم مسئولان می گویند که به ما ربط ندارد لذا گناه ما چه بوده است؟
کشاورزان حتی مقاومت هایی هم در این موضوع داشته اند و ما ورود کردیم که بتوانیم اوضاع را آرام کنیم اما امروز می بینیم که نتیجه آن همکاری ها قطع برق چاه های کشاورزی است و ما اشتباه کردیم و این کنتورها همه اختیار را از دست کشاورز خارج کرد عجیب اینکه پول آن را هم کشاورزان پرداخت کردند!
* و صحبت آخر؟
ما کشاورزان تا چه زمان باید تحمل کنیم؟ وزارت نیرو هم آب و هم برق را در دست دارد اما مسئولان ما در مجموع به خصوص در آبخیزداری کوتاهی کردند و آبخوانداری، تولید برق و ناترازی های برق و ... همینطور کوتاهی صورت گرفت اما چوب آن را کشاورز خورد. همین پنل های خورشیدی که در دستور کار قرار دارد چرا باید بعد از چهار دهه تازه درباره آن صحبت شود چرا همین برق خورشیدی را سال ها قبل اعمال نکردند؟